Ministrul Mediului reacționează după ce Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost bătuți crunt: ”S-a ajuns mult prea departe”

,
Tanczos Barna

Tanczos Barna, ministrul Mediului

[Sursa foto: Facebook Tanczos Barna]

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre cazul jurnaliștilor bătuți în Suceava.


In articol:

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, ia atitudine în privința activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor bătuți în Suceava pentru că au încercat să filmeze tăierile ilegale de păduri.

 Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna.

[Sursa foto: Facebook Ministerul Mediului]

Citeste si: Înfiorător! Ce a spus Ivan Patzaichin înainte să se stingă din viață

Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști au fost bătuți crunt

Tanczos Barna a declarat că agresiunea împotriva unui activist de mediu şi a unor jurnalişti, că a ajuns mult prea departe, iar Garda Forestieră Suceava a început un control în zonă.

“Condamn orice agresiune de acest fel şi îmi doresc ca toţi autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boşutar şi a jurnaliştilor care îl însoţeau să fie identificaţi şi să suporte consecinţele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluşi imediat din această breaslă”, subliniază ministrul Tanczos Barna.

“M-am întâlnit cu Tiberiu Boşutar acum câteva săptămâni, la minister, am discutat despre importanţa muncii pe care o depune alături de toţi ceilalţi activişti de mediu şi avertizori de integritate. Avem aproape 1 milion de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar cetăţenii, atunci când verifică transporturi şi reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoţii de lemne.

Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea şi chiar viaţa celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel şi îmi doresc ca toţi autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boşutar şi a jurnaliştilor care îl însoţeau să fie identificaţi şi să suporte consecinţele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluşi imediat din această breaslă”, a afirmat Tanczos Barna, vineri, într-o declaraţie de presă.

“Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic şi de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală şi să ofere întreg sprijinul pentru identificarea şi sancţionarea vinovaţilor. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislaţia silvică identificată va fi drastic sancţionată”, a arătat ministrul Mediului.

Cei doi jurnaliști erau împreună cu activistul de mediu Tiberiu Boșutar la Suceava, unde realizau un documentar internațional pentru Greenpeace despre tăierile ilegale de păduri din România.

Acolo, cei trei bărbați au fost bătuți crunt de aproximativ 20 de indivizi, într-o pădure.

Citeste si: UPDATE: După Petrică Cercel și Florin Salam are probleme grave de sănătate. Ce se întâmplă în aceste momente cu artistul?

Doi dintre cei trei bărbați au ajuns de urgență la spital, unde au primit îngrijirile medicilor, iar echipamentul și înregistrările au fost distruse în urma agresiunii extrem de violente care a avut joi, 16 septembrie, într-o pădure de pe raza comunei sucevene Coșna.

”Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava). Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

Câțiva dintre atacatori au fost identificați și duși la Secția 15 de Poliție din Vatra Dornei. Avocații Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conștiente și le oferă asistență juridică de urgență” , a transmis Greenpeace pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, Monitorul de Suceava scrie vineri că ”polițiștii nu au încă foarte multe informații pentru că toți cei care au fost de față au refuzat să dea declarații”.

Potrivit unei publicașii din Suceava, la fața locuui s-au deplasat peste 20 de polițiști și jadarmi. Locul în care s-a întâmplat acest eveniment tragic se află într-o zonă greu accesibilă.

Cu toate acestea, activistul Tiberiu Boșutar, care era plin de sânge, nu a vrut să dea detalii despre cei care l-au bătut.

 

”M-au trimis în fundul gol să merg acasă”

Activistul Tiberiu Boşutar nu a vrut să spună cine l-a atacat pentru că i s-a transmis că îi este cunoscută familia şi unde stă, dar că atacatorii sunt cunoscuţi de poliţişti, conform News.

„Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldoviţa”, a spus Boşutar.

„Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus poliţiştilor că data viitoare mă leagă de maşină şi mă trage până rămâne doar piciorul”, a completat activistul de mediu.

„Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap”, a mai spus el.

„M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că maşina rămâne acolo şi m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi”, a declarat el.

Citeste si: Cum arată vaduva lui Petrică Cercel, celebrul manelist din garda veche! Imagini rare cu frumoasa lui soție

El a spus că deşi a trecut prin aceste umilinţe nu a trăit atâta umilinţă cât au trăit-o cei care au plecat din ţară de zeci de ani.

„Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depăşit de situaţie. Nu mor eu din asta şi nu mă las”, a mai spus Boşutar.

„E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii şi i-am recunoscut că şi în anii trecuţi aceeaşi oameni ne-au ameninţat şi ne-au bătut. Probabil că, data viitoare veţi vorbi cu familia dacă ţara nu înţelege despre ce e vorba”, a mai spus Boşutar.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Detalii noi despre eliberarea lui Cristian Cioacă! „E o certitudine ce vă spun"

VIDEO| Angela Merkel: 'UE trebuie să-şi rezolve disputele prin discuţii, nu prin decizii judecătoreşti'

Dezastru pentru Dan Bittman! S-a aflat motivul real pentru care este împotriva restricțiilor și a vaccinării. Informația care îl distruge

Medicul Beatrice Mahler a vorbit despre situația sensibilă cu care se confruntă spitalele COVID: „Lockdownul se impune pentru a salva vieți”

Bilanț coronavirus 16 octombrie 2021: O nouă zi cu peste 15.000 de cazuri noi de COVID-19! Câte persoane au decedat

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies