Măsuri dure pentru cei care îngroapă deşeurile în locuri nepermise. Anunţul făcut de ministrul Tanczos Barna

,

Tanczos Barna a vorbit despre sancțiunile aplicate autorităților locale care nu respectă legile ce vizează depozitarea deșeurilor.


In articol:

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat că îngroparea deşeurilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Citeste si: Incendierea sau îngroparea deșeurilor va fi pedepsită cu închisoare. Cresc și amenzile

Măsuri dure pentru cei care îngroapă deşeurile în locuri nepermise

Potrivit ministrului Tanczos Barna, ținta de reclicare a deșeurilor în România trebuie să ajungă la un procent de 55% până în anul 2025.

„Putem implementa și există această măsură de coerciție la nivelul salubristului și autorităților locale. (…) Autoritatea locală trebuie să implementeze un sistem funcțional prin care asigură atingerea țintelor. Lucrurile sunt relativ simple, din acest punct de vedere. Cu siguranță, practica deseori ne încurcă. Practica și implementarea acestor legislații europene pe deșeuri este foarte complicată în România.

În momentul de față ne concentrăm pe coerciția la adresa autorităților locale care nu realizează țintele. Acolo facem controale la fața locului prin AFM (n. red. Administrația Fondului pentru Mediu). Anul trecut am intensificat aceste controale și au fost crescute de câteva ori amenzile aplicate și primăriile n-au avut de ales, au trebuit să plătească aceste amenzi. Avem o colectare de peste 100% în plus, față de 2020, la AFM pe aceste penalități”, a declarat Tanczos Barna.

Citeste si: Închisoare între 3 și 5 ani pentru cei care incendiază sau îngroapă deșeuri. OUG adoptată de Guvern prevede amenzi usturătoare pentru cei care abandonează gunoaie la întâmplare

Autoritățile locale vor avea de-a face cu o pedeapsă aspră

Totodată, Tanczos Barna a avertizat că autoritățile locale vor avea de-a face cu o pedeapsă aspră în cazul în care nu respectă legea.

„Încă o dată, trebuie să venim cu logistica, cu infrastructura. Venim pe de o parte cu finanțări din PNNR pentru zona urbană, pentru insulele digitalizate inteligente, venim cu rețeaua de colectare a deșeurilor nemenajere, care din păcate ajung în natură de foarte multe ori. (…) Avem măsurile de control, pentru că sunt în continuare foarte multe autorități publice locale care nu respectă legea și garda de mediu trebuie să meargă acolo să aplice sancțiunile.

Am înăsprit sancțiunile exact din cauza primarilor care îngropau deșeurile! În loc să le ducă la groapă, făceau cu buldozerul un loc ad-hoc de depozitare și îl acopereau cu pământ. Se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani de acum încolo această faptă.

Nu cred că își mai permite cineva să comită o asemenea infracțiune pentru că nu o poate face singur”, a completat ministrul.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate

O mașină condusă de un tânăr de 18 ani a sărit peste un sens giratoriu și a ajuns într-o benzinărie unde a luat foc

Sorin Cîmpeanu pune presiune: Pentru orice cadru didactic, salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul mediu

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Celebrul scriitor Salman Rushdie, înjunghiat pe scenă la un eveniment cultural din New York

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies