LIVE UPDATE Ziua 53 de război. Situație critică în Mariupol, devastat de bombardamente. Rușii au dat ultimatum ucrainenilor: "Toţi cei care depun armele au viaţa garantată" Cum a reacționat Volodimir Zelenski

,

În ziua 53 de război, forțele armatei ruse au lansat noi bombardamente asupra orașului Mariupol și au transmis ucrainenilor să se predea.


In articol:

Noaptea

trecută armata rusă a lansat noi bombardamente feroce asupra multor orașe importante din Ucraina. Unul dintre cele mai afectate orașe a fost Harkov. De asemenea rușii au continuat să bombardeze și Kievul, după ce sâmbătă au atacat o uzina militară de la periferia orașului. Noi atacuri s-au inregitrat și în zona de vest a Ucrainei, în Liov.

Ministerul rus al Apărării a transmis un ultimatum armatei ucrainene care lupta încă în orașul asediat Mariupol, să se predea pentru că în caz contrar vor muri toți. Replică lui Zelenski n-a întârziat să apară, acesta a transmis că dacă soldații ucraineni din Mariupol vor fi uciși, negocierile cu Rusia se vor opri.

UPDATE ORA 16:30 Soldaţii ucraineni din Mariupol continua sa lupte cu indarjire sfidând ultimatumul ruşilor "Apărătorii noştri rezistă"

Conform BBC, Ucraina nu a lansat nicio indicatie că va preda Rusiei oraşul Mariupol, asediat si devastat de armata rusa.

Un consilier al Primarului Mariupolului, Petro Andriuşcenko, a transmis pe Telegram faptul ca în ciuda "ultimatumului Rusiei pentru trupele rămase" în oraş, "apărătorii noştri continuă să reziste", potrivit observatornews.ro

UPDATE ORA 13:00 Bulgaria a interzis navelor sub pavilion rusesc să patrunda în porturile sale de la Marea Neagră

Autoritatile din Bulgaria au anuntat ca interzice patrunderea navelor sub pavilion rusesc în porturile sale de la Marea Neagră. Aceasta masura face parte din pachetul sancţiunilor extinse ale Uniunii Europene.

„Tuturor navelor înregistrate sub pavilion rusesc, precum şi tuturor navelor care şi-au schimbat pavilionul sau înregistrarea în registrul maritim în orice alt stat după 24 februarie, le este interzis accesul în porturile maritime şi fluviale bulgare”, a transmis administraţia maritimă a Bulgariei pe site-ul său, potrivit The Guardian.

UPDATE ORA 11:00. Uniunea Europeană intenționează să sancționeze cea mai mare bancă din Rusia

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis ca Uniunea Europeana intentioneaza sa sanctioneze cea mai importanta bancă din Rusia, Sberbank, în următorul pachet de sancțiuni, precum si alte institutii bancare, potrivit BBC.

„Ne uităm mai departe la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rus”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit digi24.ro

UPDATE ORA 10:00. Nikita Hrușciov, strănepoata fostului lider sovietic avertizează: Putin ar putea folosi arme nucleare

Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov a transmis un avertisment cu privire la faptul că Rusia ar putea folosi arme nucleare în Ucraina, potrivit BBC.

Nina Hrușciova, profesor de relații internaționale în SUA, considera că președintele Vladimir Putin va recurge până la urmă tot ce este posibil pentru a obține victoria în războiul declansat imptriva Ucrainei.

„Cred că Putin intenționează să câștige acest război și plănuiește să-l câștige cu orice preț. Dacă are nevoie să declare victoria, ar putea recurge la arme tactice nucleare. Nu fac predicții, dar acesta ar putea fi una dintre opțiunile pe care rușii ar putea fi pregătiți să le folosească”, a spus Nikita Hrușciov.

UPDATE ORA 08:00. Încă un general rus, ucis în război

Aramata rusă a mai pierdut un pilon important, Generalul Vladimir Frolov, adjunct al comandantului Armatei a 8-a ruse, a decedat în timpul atacurilor din Ucraina, fiind înmormântat sâmbăta aceasta la Sankt Petersburg, relatează două surse mass-media din Rusia, citate de AFP.

UPDATE 07:30 Rusia le cere trupelor ucrainene din Mariupol să depună armele

Rușii au cerut din nou forţelor ucrainene din oraşul-port Mariupol să depună armele pentru a putea scapă cu viață, potrivit dpa.

Într-o declaraţie, generalul-maior Mihail Mizinţev susține că, in contextul situaţiei dezatruoase de la uzina Azovstal, li se cere luptătorilor ucraineni şi "mercenarilor străini" aflaţi în captivitate să înceteze atacul şi să depună armele duminică, începând cu ora 6:00 (03:00 GMT).
"Toţi cei care depun armele au viaţa garantată", a spus generalul-maior Mihail Mizinţev, potrivit digi24.ro

razboi rusia ucraina

Noi atacuri feroce ale armatei ruse in Ucraina

[Sursa foto: g4media.ro]

UPDATE ORA 07:00. Preşedintele Zelenski trage din nou un semnal de alarmă că lumea să fie pregătită pentru un eventual atac nuclear din partea Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă un nou mesaj, prin intermediul unui interviu ce a fost difuzat pe șase site-uri de știri ucrainene, dar și de Președinție pe Telegram. Acesta a atras din nou atenția că lumea să fie pregătită de un eventual atac nuclear al Rusiei.

"Nu ar trebui să aşteptăm momentul în care Rusia decide să îşi folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta", a spus preşedintele Zelenski, potrivit Agerpres.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Bilanț coronavirus vineri, 7 octombrie 2022. Ce s-a întâmplat cu numărul infectărilor în ultimele 24 de ore. Ministerul Sănătății a făcut anunțul

Ultimă oră - Parchetul a declarat ilegal primul dosar penal din Rusia privind sustragerea de la mobilizare

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Preț benzină și motorină vineri, 7 octombrie 2022: Vești bune pentru șoferi! Ce se întâmplă cu prețul carburanților la final de săptămână

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies