LIVE UPDATE Ziua 131 de război în Ucraina. Putin anunță că va continua operațiunea din Ucraina: „Militarii trebuie să ducă la bun sfârşit misiunile potrivit planurilor deja aprobate”

,
ziua 131 razboi rusia ucraina

Rusia a reușit să cucerească regiunea Lisichansk 

[Sursa foto: captura twitter]

Este ziua 131 de război în Ucraina, iar conflictele continuă. Armata ucraineană a fost nevoită să își retragă trupele din Lisichansk, iar la scurt timp, președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj.


In articol:

Războiul

dintre Rusia și Ucraina continuă cu un nou atac violent al armatei ruse, de această dată asupra orașului Lisichansk, situat în estul Ucrainei. Ucraina a confirmat că și-a retras trupele din Lisichansk, însă președintele Volodimir Zelenski a ținut să sublinieze că nu va renunța la luptă, chiar dacă Rusia a preluat controlul în Lisichansk.

UPDATE ORA 17:00: Putin anunță că va continua operațiunea din Ucraina: „Militarii trebuie să ducă la bun sfârşit misiunile potrivit planurilor deja aprobate”

Vladimir Putin a ținut să îi felicite pe militarii care au reușit să „elibereze” regiunea Lugansk. Putin a anunțat că vor continua operațiunile din Ucraina și că va semna un decret prin care să îi decoreze pe militarii implicați în luptele pentru cucerirea regiunii Lugansk.

„Forţele ruse trebuie să ducă la bun sfârşit misiunile potrivit planurilor deja aprobate. Sper ca în sectoarele lor totul să decurgă aşa cum s-a întâmplat la Lugansk”, a declarat Vladimir Putin, potrivit digi24.ro.

UPDATE ORA 14:40: Steagul Ucrainei, arborat pe Insula Șerpilor

Steagul ucrainean a fost arborat pe Insula Șerpilor, după retragerea armatei ruse. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei, căpitanul 1 Natalia Humeniuk.

„Teritoriul (n.r Insula Șerpilor) revine sub jurisdicția Ucrainei”, a spus Natalia Humeniuk. 

UPDATE ORA 13:00: Donețk, următoarea țintă a armatei ruse 

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat că se așteaptă ca armata ucraineană să atace regiunea Donețk în perioada imediat următoare. 

„În direcția Sloviansk, unitățile inamice încearcă să stabilească controlul asupra așezărilor Bohorodychne, Mazanivka și Dolyna prin operațiuni de asalt. Inamicul regrupează trupele pentru a relua ofensiva. În acest scop, un grup tactic de batalion a fost mutat din districtul orașului Izium în direcția așezării Snizhkivka și au fost dislocate unități suplimentare de artilerie cu țevi.”, a transmis armata ucraineană. 

UPDATE ORA 11:10: Întâlnire în Elveția pentru a pune la punct  „Planul Marshall” privind reconstrucția Ucrainei

Zi importantă pentru Ucraina. Lideri de țări, organizații internaționale și instituții financiare se vor întâlni în Elveția pentru a discuta un „Plan Marshall” privind reconstruirea Ucrainei după război. Ucraina va aduce în fața acestora prioritățile pentru reconstrucția țării. Președintele Volodimir Zelenski nu va participa personal la această întâlnire importantă, însă și se va adresa celor prezenți prin videoconferinţă. 

UPDATE ORA 11:00: O școală a fost bombardată în Harkov

Autoritățile din Ucraina au anunțat că armata rusă a bombardat o școală în Harkov. Oleh Synyehubov, guvernatorul regiunii, a precizat că nu au fost raportate victime până în prezent.

Ziua 131 de război. Ucraina a confirmat că și-a retras trupele din Lisichansk 

Armata ucraineană a anunțat că se retrage din Lisichansk, având în vedere că misiunea de apărare ar fi însemnat pierderi de vieți omenești pentru militarii ucraineni.

„După lupte grele pentru Lisichansk, Forțele de Apărare ale Ucrainei au fost forțate să se retragă din pozițiile lor ocupate. În condițiile superiorității covârșitoare a forțelor de ocupație ruse în artilerie, aviație, sisteme de rachete, muniție și personal, continuarea apărării orașului ar fi dus la consecințe fatale. Pentru a păstra viețile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de retragere. Din păcate, voința de oțel și patriotismul nu sunt suficiente pentru succes – sunt necesare resurse materiale și tehnice… Vom reveni și cu siguranță vom câștiga!”, se arată în comunicatul transmis de autoritățile ucrainene, potrivit libertatea.ro. 

Ulterior, ministrul Apărării de la Moscova, Șerghei Șoigu, a precizat că armata rusă a reușit să „elibereze” regiunea Luhansk, având în vedere ultima victorie obținută, mai exact cea din Lisichansk, după retragerea trupelor ucrainene. 

Citeste si: Volodimir Zelenski, anunț de ulimă oră despre România: „S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană”

Ce mesaj a transmis Volodimir Zelenski după ce Ucraina și-a retras trupele din Lisichansk? 

Cu toate că Ucraina a fost nevoită să cedeze regiunea Lisichansk armatei ruse, președintele Volodimir Zelenski a declarat că este doar o chestiune de moment și că Ucraina nu este dispusă să renunțe la luptă, iar în viitor va reuși să recupereze nu doar Lisichansk, ci întreaga regiune Lugansk.

„Ucraina nu renunţă la nimic. Şi când cineva acolo la Moscova dă informaţii despre regiunea Lugansk, să-şi amintească relatările şi promisiunile făcute înainte de 24 februarie, în primele zile ale acestei invazii, în primăvară şi acum. Să evalueze în mod real ceea ce au obţinut în tot acest timp şi cât au plătit pentru aceasta. Pentru că rapoartele lor actuale se vor transforma în fum, la fel ca cele de dinainte”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski.

Marea Britanie sprijină reconstrucția Ucrainei

De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina și până în prezent, Marea Britanie și-a arătat în mod constant sprijinul pentru Ucraina. În cursul zilei de luni, ministrul britanic de externe, Liz Truss, va prezenta un plan de sprijin pentru Ucraina, aceasta urmând să se deruleze pe termen lung și să aibă ca scop reconstrucţia ţării, imediat după ce războiul se va termina. Această conferință va avea loc la Lugano, în Elveţia. Decizia Marii Britanii de a sprijini în special reconstrucţia oraşului şi a regiunii Kiev vine după ce președintele Volodimir Zelenski a solicitat acest lucru. 

„Redresarea Ucrainei după războiul de agresiune al Rusiei va fi un simbol al puterii democraţiei asupra autocraţiei. Acest lucru îi va arăta lui Putin ca încercările sale de a distruge Ucraina au avut ca rezultat doar o naţiune mai puternică, mai prosperă şi mai unită. Am fost în frunte în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei în timpul războiului şi vom continua să fim în frunte în sprijinirea planului de reconstrucţie şi dezvoltare al guvernului ucrainean", a spus Liz Truss.

Citeste si: Joe Biden, concluzie despre războiul dintre Rusia- Ucraina, la finalul summitului de la Madrid: „Războiul s-ar putea încheia mâine dacă Rusia își încetează comportamentul irațional”

 

Citește-ne pe

Citește și:

Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal

Rusia, zguduită de numărul mare al morților misterioase. Cum au fost descoperiți, în urmă cu puțin timp, un important om de afaceri și soția sa

Video| Procurorul general Merrick Garland: 'Am aprobat personal percheziția locuinței lui Trump. Aplicarea legii se face în mod egal, fără temeri sau favoruri'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Avertismentul lui Volodimir Zelenski! Rusia vrea să dicteze viitoarea ordine mondială: „Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies