LIVE TEXT Ziua 350 de război în Ucraina. Centrul Harkovului, lovit de rachete rusești. Zelenski: Lucrăm la toate scenariile inamicului şi apărăm statul

Author: Diana Tilă
Actualizat: 08 feb 2023, 14:30

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 350-a zi. Rusia continuă bombardamentele.

Soldații ruși au întărit atacul de iarnă în estul Ucrainei, aducând

pe câmpul de luptă zeci de mii de soldați proaspăt mobilizați, în timp ce Kievul se așteaptă ca Moscova să își extindă ofensiva pe măsură ce orașele din nord-est și sud au fost atacate.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 349 de război în Ucraina. Zelenski, aşteptat joi la Bruxelles pentru un summit al UE. Secretarul general al ONU a avertizat că lumea se îndreaptă spre un “război mai amplu”

UPDATE ORA 14:30. Zelenski, prima vizită în Marea Britanie 

De la începutul războiului, Zelenski a făcut o singură vizită externă în SUA, la finalul lunii decembrie 2022. 

Zelenski are în program o întâlnire cu Rishi Sunak și cu trupele ucrainene antrenate de forțele armate britanice, potrivit The Guardian.

Premierul Sunak a declarat că ”vizita președintelui Zelensky în Marea Britanie este o dovadă a curajului, a determinării

și a luptei țării sale, precum și o dovadă a prieteniei de nezdruncinat dintre cele două țări ale noastre. Din 2014, Marea Britanie a oferit pregătire vitală forțelor ucrainene, permițându-le să-și apere țara, să-și protejeze suveranitatea și să lupte pentru teritoriul lor”.

 

UPDATE ORA 12:00. Pierderile Rusiei de până acum, conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 134.100 soldați (+910 în ultima zi)

- 3.253 tancuri (+8)

- 6.458 blindate de luptă (+15)

- 2.236 sisteme de artilerie (+4)

- 461 de lansatoare multiple de rachete

Citește și: „E cadavru viu!” Ionuț este în comă, după ce s-a dus la medic cu o durere de măsea

- 1.961 drone (+3)

- 228 de sisteme antiaeriene (+1)

- 295 de avioane (+1)

- 285 de elicoptere (+1)

- 18 nave/ambarcațiuni

Zelenski: Lucrăm la toate scenariile inamicului și apărăm statul

Volodimir Zelenski a vorbit marți seara, 7 februarie, despre importanța de a avea în posturi de conducere ale administrației locale și centrale oameni cu pregătire militară, care și-au dovedit eficiența în timpul războiului, și a salutat în acest sens numirea șefului SBU și a noului ministru de interne, anunțând că și Dnipropetrovsk, Zaporojie și Herson, trei regiuni din apropierea frontului, vor fi conduse de guvernatori „cu experiență reală în apărarea statului”, relatează News.ro.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 348 de război în Ucraina. Kievul, pregătit să respingă o posibilă ofensivă rusească. Zelenski îl va schimba pe ministrul Apărării

De asemenea, președintele ucrainean a precizat că sunt analizate toate mișcările și scenariile inamicului și a menționat întâlnirea importantă pe care a avut-o la Kiev cu ministrul german al apărării, pentru asigurarea armamentului necesar luptătorilor ucraineni.

„Astăzi, ca de obicei, am avut mai multe întâlniri cu militarii și o întâlnire cu șeful serviciilor de informații. Acordăm atenție maximă la ceea ce pregătesc ocupanții. Și la ceea ce au nevoie luptătorii noștri pentru a rezista eficient- în toate direcțiile”, a spus Volodimir Zelenski.

Astăzi m-am întâlnit cu ministrul german al apărării, care a sosit la Kiev. Subiectul conversației noastre este evident. Facem totul pentru ca cerul nostru să fie senin, pentru ca luptătorii noștri să aibă tancuri puternice și pentru ca artileria noastră să nu fie inferioară celei a ocupantului. Mulțumesc Germaniei și tuturor partenerilor pentru sprijinul acordat”, a mai spus Zelenski.

În ceea ce privește frontul, el a menționat din nou regiunea Doneţk şi estul țării, „unde situația este cea mai fierbinte”, dar a spus că la fel de important este și ceea ce se întâmplă în sud sau în nord, chiar dacă vorbește mai rar despre asta. El a mulțumit unor unități care acționează acolo. „Noi întărim statul de-a lungul întregului perimetru. Fiecare direcție contează. Lucrăm la toate scenariile inamicului. Noi apărăm statul”, a subliniat Zelenski.

Citește și: LIVE TEXT Ziua 347 de război în Ucraina. Situația din estul țării devine „foarte dificilă”, afirmă Volodimir Zelenski. Harkov a fost lovit cu două rachete rusești

Biden: SUA va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie

Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să susțină Ucraina atât timp cât va fi nevoie, în timpul discursului său anual despre „Starea Uniunii”, la aproape un an de când Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei, notează The Kyiv Independent.

„Am vorbit din această sală acum un an, la doar câteva zile după ce Vladimir Putin a declanșat războiul brutal împotriva Ucrainei. Un asalt ucigaș, care evocă imagini ale morții și distrugerii pe care Europa le-a suferit în cel de-al Doilea Război Mondial ”, a declarat Biden la Capitoliul din Washington.

LIVE TEXT Ziua 354 de război.  Harkov a fost lovit de rachete rusești.  Rușii pierd soldați, ucrainenii rezistă pe pozițiile din Donețk, inclusiv în Bahmut

Citește și: LIVE TEXT Ziua 346 de război în Ucraina. UE promite să aplice un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până pe 24 februarie. Germania a aprobat exportul de tancuri Leopard 1 în Ucraina

Adresându-se ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, Biden a spus că aceasta a reprezentat „nu doar națiunea sa, ci și curajul poporului său”.

„Doamnă ambasador, America este unită în susținerea țării dumneavoastră. Vom fi alături de dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie”, a spus el

 


Bianca, atac aprig la adresa lui Robert! Concurenta și-a ieșit din minți în clipa în care s-a simțit invidiată pentru relația ei cu Alex! „Robert e ofticat de moare, transpiră!”