Gigantism versus nanism

Dr. Antonela Burlacu - medic primar endocrinolog

Gigantismul se caracterizează prin creşterea exagerată în înălţime, depăşind cu cel puţin 20% media staturală. Ca şi în cazul acromegaliei, boala este provocată de o tumoare hipofizară acidofilă, care secretă în exces hormon somatotrop.

Gigantismul afectează întreg organismul, interesând diferite sisteme şi organe (muşchi şi viscere). înălţimea gigantului depăşeşte 2 m. Craniul este mare, deşi proporţionat faţă de restul corpului. Membrele cresc mult în lungime, păstrând însă proporţiile normale.

Datorită creşterii excesive se produc modificări ale scheletului, ca cifoscolioză şi osteoporoză. Viscerele sunt mari, dar corespunzătoare înălţimii. Dacă tumoarea devine voluminoasă, apar tulburări neurologice şi fenomene de compresiune.

Patogenie

Gigantismul este consecinţa hipersecreţiei de hormon somatotrop, a cărui acţiune se exercită înainte de închiderea cartilajelor epifizare determinând creşterea în lungime a oaselor.

Semne şi simptome

Afecţiunea debutează atât în perioada de prepubertate, cât şi în perioada de maturitate sexuală. Se observă o creştere proporţională rapidă. Datorită osificării târzii a cartilajului epifizar, creşterea staturală continuă mai mult decât la persoanele sănătoase.

Nanismul

Nanismul esenţial este o grupă de tulburări în care creşterea este proporţională dar sever întârziată, începând încă din uter. Sunt peste 200 de tipuri diferite de nanism, fiecare implicând tulburări ale creşterii osoase, rezultând într-o statură scundă (un adult nu creşte mai înalt de 1.4 m). Cei care suferă de această boală sunt printre cei mai mici oameni din lume.

Simptome

Primul simptom al nanismului esenţial este incapacitatea fetusului de a creşte normal în uter, o afecţiune numită retardare a creşterii intrauterine (IUGR). La naştere, copilul cu nanism esenţial este foarte mic, de obicei cântărind mai puţin de 1.4 kg şi are mai puţin de 40 cm lungime. Adesea, copilul se naşte prematur la aproximativ 35 de săptămâni. Este complet format şi proporţional, dar foarte mic. După naştere, copilul creşte foarte încet, şi rămâne cu mult în urma copiilor de vârsta lui, în înălţime şi greutate.

 

 

Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Setări confidențialitate