Florin Cîțu a făcut anunțul! Ce se întâmplă de la 1 noiembrie cu prețurile gazelor și energiei electrice

,
Gaze
Florin Cîțu a făcut anunțul! Ce se întâmplă de la 1 noiembrie cu prețurile gazelor și energiei electrice[Sursa foto: PixaBay]

Premierul României, Florin Cîțu, a vorbit despre ce se va întâmplă cu prețurile gazelor și energiei electrice.


In articol:

Premierul Florin Cîțu a vorbit ieri seară, 16 septembrie, despre delimitarea prețurilor la gaze și energie electrică. Acesta a menționat când se va introduce și legea consumatorului vulnerabil. 

Florin Cîțu a făcut anunțul! Ce se întâmplă de la 1 noiembrie cu prețurile gazelor și energiei electrice

Florin Cîțu
Florin Cîțu a vorbit și despre legea consumatorului vulnerabil[Sursa foto: Facebook]

„De la 1 noiembrie se va aplica legea consumatorului vulnerabil. Va fi o lege care se va aplica în fiecare an.

În cazul celor care nu se încadrează în lege, am pregătit alte măsuri. În cazul consumatorilor casnici, vom putea compensa o parte din facturi, astfel oamenii vor plăti mai puțini bani pentru că o parte din factură va fi subvenționată de stat.(…) Pentru consumatorii non-casnici vor fi cam aceleași măsuri.

Citeste si: De ce s-au scumpit gazele în România?! Cum profită statul român de pe urma creșterii prețurilor

Prețurile deja sunt mari, deci nu ar ajuta foarte mult. Eu ca liber niciodată nu susțin o intervenție în piața de plafonare a prețurilor. Dar dacă în UE vom vedea că sunt 10, 12, 15 țări care vom vedea că vor plafona prețurile, și sunt deja vreo șase țări, va fi complicat pentru noi.

Dacă sunt deja plafonate prețurile în restul țărilor, orice creștere va fi aruncată în țările în care nu sunt plafonate prețurile și de aceea trebuie să ne uităm cum ne protejăm noi consumatorii.

Citeste si: Românii tot mai afectați de valul de scumpiri. Previziunile specialiștilor în economie sunt sumbre

Trebuie să înțelegem că dacă se ajunge la așa ceva, să se plafoneze prețurile, țările care au producție de gaze și de energie, cum e România, vor fi afectate.

Producătorii vor fi afectați, vor fi afectate planurile de investiții, deci nu este o măsură care nu vine cu costuri foarte mari pentru economie. Nu este o măsură pe care o recomand, nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm atent dacă restul Europei face acest lucru.

O intervenție așa brutală în piață ar însemna o distorsionare puternică într-o țară care produce energie și vrea să producă și mai mult.

Dacă s-ar întâmpla, ar fi ceva temporar, pe perioada 1 noiembrie – 31 martie. Dar nu este o soluție pe care o prefer, este o soluție extremă.

Veți vedea că țările care nu produc gaz vor merge spre plafonarea prețurilor, iar cele care produc gaz nu.”  , au fost declarațiile premierului Florin Cîțu.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Românii vor primi ajutor de la stat pentru facturile uriașe la electricitate și la gaze. Ce condiții trebuie să îndeplinească. Florin Cîțu a făcut marele anunț

Anca Dragu, apel pe Facebook după ce USR a anunțat lista miniștrilor: 'România are nevoie urgent de un guvern cu puteri depline'

BOMBĂ! S-a aflat cine este milionarul cu care a fost căsătorită Oana Cuzino? Are 70 de ani, dar arată de 45. Doar ceasurile lui costă 3 milioane de euro

De ce s-au scumpit gazele în România?! Cum profită statul român de pe urma creșterii prețurilor

Românii tot mai afectați de valul de scumpiri. Previziunile specialiștilor în economie sunt sumbre

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies