De ce este importanta vitamina A in dieta copiilor

Ca si celelalte vitamine si minerale, vitamina A pentru copii este un nutrient esential cu un rol foarte important in dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Vitamina A pentru copii

In natura vitamina A se gaseste sub doua forme si anume:

1. Retinol

2. Provitamina A sau caroten

Retinolul este prezent in produsele de origine animala. Provitamina A sau Carotenul se gaseste atat in produsele de origine animala cat si in produsele de origine vegetala.

Alimente bogate in vitamina A sunt : oua, lactate, ficat, spanac, mango, caise,  piersici, rosii, ardei si multe altele.

 

De ce este importanta vitamina A in dieta copiilor

Vitamina A ajuta protejarea organismului impotriva infectiilor, creste imunitatea si are un rol important in cresterea oaselor.

Vitamina A stimuleaza cresterea celulelor si tesuturilor din organism mai ales cele de la nivelul parului, unghiilor si pielii.

Necesarul zilnic de vitamina A pentru copii si adolescenti este de 1800 U.I. la maturitate consumul este intre 5000 si 10.000 U.I. in functie de nevoile fiecarei persone.

Vitamina A creste rezistenta cartilajelor la infectii, ajuta la o dezvoltare normala a scheletului si al smaltului dentar al copiilor. Este absolut necesara in procesul de crestere, dar si pentru functionarea corecta a metabolismului, proteinelor, lipidelor si glucidelor, asadar copilul trebuie sa aiba zilnic o masa de lactate, o masa de carne de preferat peste sau un ou fiert si cel putin trei fructe de sezon.

 

Deficitul de vitamina A la copii

Printre primele simptome deficitului de vitamina A la copii este orbirea nocturna cauzata de afectarea retinei. Albul ochilor si corneea se pot usca, afectiune denumita si xeroftalmie. Xeroftalmia este intalnita mai ales la copii cu lipsa severa de calorii sau proteine care se asociaza cu un consum necorespunzator de vitamina A.

 

Carenta de vitamina A la copii se caracterizeaza prin:

- diminuarea gustului;

- diaree;

- schimbari la nivelul dintilor;

- schimbari la nivelul pielii;

- scaderea secretiei sudorale;

- ulcerarea globului ocular;

- aparitia cosurilor;

- afectiuni ale aparatului urogenital.

 

Excesul de vitamina A la copii

Vitamina A in cantitati prea mari este toxica. Administrata zilnic in doze de 10 ori mai mari decat cele prescrise poate duce la aparitia toxicitatii. Carotenoizii alimentari se pot consuma fara a produce toxicitate. In caz de ingestie a uno cantitati mari pielea copilului devine galbuie mai ales la nivelul palmelor si al talpilor. Riscul de cancer este crescut din cauza alimentelor care contin o cantitate mare de beta-caroten.

Excesul de vitamina A la copii poate sa creasca presiunea intracerebrala si astfel apar starile de voma. In acest caz, daca consumul de vitamina A nu este intrerupt urmarile pot fi foarte grave.

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate