Seismul din Vrancea a fost înregistrat la ora 22:06, la o adâncime de 115,5 kilometri, potrivit infp.ro. Deși a avut o intensitate mică, clasificată ca fiind de nivel I pe scara Mercalli, mișcarea tectonică subliniază activitatea constantă din această regiune cunoscută pentru frecvența seismelor.
În ce orașe a fost resimțit cutremurul de marți seară
Cutremurul s-a produs în apropierea mai multor orașe: 51 de kilometri nord-vest de Buzău, 61 de kilometri vest de Focșani, 63 de kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 66 de kilometri est de Brașov și 72 de kilometri nord-est
Acesta nu este un eveniment izolat, ci face parte dintr-o serie de cutremure recente care au avut loc în luna decembrie. În data de 9 decembrie, zona Vrancea a fost martoră a două seisme. Primul, cu o magnitudine de 3,2, s-a produs la ora 21:37, la o adâncime de 122,5 kilometri. Cel de-al doilea, cu magnitudinea de 2,2, a avut loc la ora 18:57, însă s-a produs la o adâncime mult mai mică, de doar 5,5 kilometri.
Citește și: Două cutremure în această seară, în România! Ce magnitudine au avut acestea și în ce zonă s-au resimțit
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Alte cutremure din ultima săptămână includ un seism de 3,2 înregistrat pe 7 decembrie, la o adâncime de 85,7 kilometri, și unul de 2,7 produs pe 6 decembrie, la 79 de kilometri adâncime. Mișcări tectonice similare au fost raportate și pe 4 decembrie, când a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 2,4, și pe 2 decembrie, când s-a produs un seism de 2,7 la o adâncime de peste 135 de kilometri.
Ce spun specialiștii despre Zona Seismică Vrancea
Această activitate seismică intensă subliniază caracteristicile unice ale zonei Vrancea, recunoscută ca fiind una dintre cele mai active regiuni tectonice România. Majoritatea cutremurelor produse aici au magnitudini moderate și se manifestă la adâncimi mari, ceea ce le reduce impactul asupra populației. Totuși, istoricul zonei arată că Vrancea este capabilă să genereze și seisme de mare magnitudine, motiv pentru care monitorizarea constantă este esențială.
Citește și: Cutremur azi dimineață în România! Ce magnitudine a înregistrat seismul și în ce zonă s-a produs
„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv. Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor”, se arată într-un material realizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.