Finalul anului 2024- 2025 se apropie, iar emoțiile elevilor care termină clasa a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă încep să crească. În luna iunie a acestui an, acești elevi vor susține Bacalaureatul, alături de candidații din sesiunile anterioare. Înainte de a susține probele scrise ale examenului, candidații trebuie să achite o taxă de bacalaureat.
Cine sunt elevii care trebuie să plătească taxa de bacalaureat, în 2025
La finalul liceului, elevii din România susțin Bacalaureatul. Pentru a fi admis la finalul probelor susținute în cadrul examenului de bacalaureat, elevii de clasa a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă trebuie să îndeplinească trei condiții. Elevii care au susținut toate probele examenului de bacalaureat trebuie să își echivaleze sau recunoască toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să obțină cel puțin nota 5 la fiecare probă a examenului de Bacalaureat și să obțină o medie finală care să nu fie mai mică de șase.
În caz contrar, acești elevi sunt respinși și nevoiți să susțină examenul de bacalaureat în altă sesiune. Candidații care nu au reușit să îndeplinească cele trei criterii în primele două sesiuni la care s-au prezentat vor fi nevoiți să plătească o taxă de 499 de lei.
„Candidații din promoții anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin 2 ori examenul de bacalaureat și care se prezintă la toate probele examenului național de bacalaureat achită suma de 499 de lei”,
se precizează în adresa Ministerului Educației, potrivit fanatik.ro.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Cât câștigă o româncă ce lucrează pe vas și ce condiții trebuie îndeplinite
Pe parcursul ultimilor ani, valoarea taxei de susținere a examenului de bacalaureat s-a majorat de la 367 de lei, în anul 2022, la 435 de lei, în anul 2023. În anul 2025, Ministerul Educației a anunțat că taxa de susținere a examenului de bacalaureat s-a majorat, ajungând la 499 de lei, cu 35 de lei mai mult față valoarea taxei din anul 2024, în valoare de 464 de lei.
Ministerul Educației a specificat că taxa pentru fiecare probă nepromovată este stabilită la nivel județean de fiecare inspectorat școlar.
„În cazul celorlalte examene de certificare a calificării profesionale/de atestare a competențelor profesionale, taxele de examen se stabilesc, după caz, de Inspectoratul Școlar Județean/al Municipiului București sau la nivelul centrului de examen, în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare”, mai transmite sursa citată.
Calendar Bacalaureat 2025
Elevii claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă vor finaliza cursurile la data de 6 iunie 2025, astfel încât să aibă parte de câteva zile libere înainte de a susține Bacalaureatul. În acest interval, elevii sunt încurajați să recapituleze materia de examen. Prima probă scrisă, la Limba și literatura română, va fi susținută de elevi pe 10 iunie.
O zi mai târziu, pe 11 iunie 2025, aceștia vor susține proba obligatorie a profilului. După o pauză de o zi, candidații vor susține proba la alegere a profilului. Elevii minorităților naționale vor susține o probă suplimentară, la Limba maternă, pe data de 16 iunie 2025. Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat vor fi afișate la data de 20 iunie 2025.
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale