Ministerul Dezvoltării propune sancțiuni dure pentru șoferii care ignoră să plătească amenzile rutiere. Măsurile fac parte dintr-un pachet mai amplu de reforme administrative și fiscale pregătite pentru perioada următoare.
Ce riscă șoferii care nu plătesc amenzile rutiere?
Șoferii care nu își plătesc amenzile rutiere în timp de cel mult 12 luni riscă suspendarea permisului de conducere. Noua măsură face parte dintr-un pachet amplu de reforme administrative, care a fost prezentat de către ministrul Cseke Attila în cadrul unei întâlniri oficiale la Palatul Victoria, alături de premierul României, Ilie Bolojan și de vicepremierul Tanczos Barna,
Ministerul Dezvoltării a precizat că această măsură a fost luată pentru a putea recupera datoriile restante către stat, care în multe cazuri rămân neachitate ani de zile. Suspendarea permisului nu va fi permanentă, iar recuperarea sa va fi posibilă doar după ce se vor achita toate amenzile rutiere restante.
Ce alte sancțiuni mai riscă șoferii români?
Reforma prezentată mai prezintă și alte măsuri care vor fi luate la adresa șoferilor care nu respectă legile. Mai exacta ceștia riscă să:
Radierea unui autovehicul din circulație va fi posibilă doar dacă proprietarul achită toate datoriile către administrația locală.
De asemenea, achiziționarea unei noi mașini va fi condiționată de plata taxelor și impozitelor locale restante.
Permisul suspendat nu va putea fi recuperat decât după achitarea integrală a amenzilor.
Ministerul Dezvoltării a anunțat că „Cine nu își plătește obligațiile către stat, pierde temporar drepturile administrative legate de vehicul”. În acest mod, autoritățile române speră să recupereze sumele datorate fără a mai fi necesare proceduri judiciare de lungă durată.
Totodată, Ministerul a mai anunțat și faptul că cei care primesc ajutoare sociale, dar care au datorii către statul român vor avea sumele restante reținute automat la sursă.
Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Numărul angajaților în administrațiile locale va fi redus
Trebuie menționat faptul că noile măsuri nu se vor aplica doar șoferilor.
Iată ce mai cuprinde noul pachet propus:
- Numărul de angajați ai primăriilor va fi corelat strict cu numărul locuitorilor.
- În localitățile unde populația a scăzut, numărul de posturi în administrația publică locală va fi redus.
- În schimb, acolo unde populația a crescut, autoritățile locale vor avea dreptul să își suplimenteze organigrama.
- Eliberarea autorizațiilor de construcție va fi condiționată de achitarea taxelor locale.
- Beneficiarii de ajutoare sociale care au datorii către stat vor avea aceste sume reținute automat la sursă.
„Reforma consolidează principiul descentralizării și simplifică procedura prin care atribuțiile și proprietățile publice de stat pot fi transferate administrațiilor locale”, a anunțat Ministerul Dezvoltării, potrivit evz.ro.
Aceste noi prevederi ar urma să fie incluse în al doilea pachet de reforme financiare pe care Guvernul îl va adopta în perioada următoare.