Ce este vasculita, boala autoimună cu care se confruntă actorul Ashton Kutcher, starul „Doi bărbați și jumătate”

,
Vasculită Ashton Kutcher

Vasculita, o afecțiune autoimună rară a actorului Ashton Kutcher, este o boală caracterizată prin inflamarea vaselor de sânge care poate pune în pericol viața.


In articol:

Vasculita este greu de diagnosticat, deoarece simptomele sale inițiale- care includ oboseală, febră și pierdere în greutate- se aplică adesea la atât de multe afecțiuni, încât medicii nu suspectează imediat că o boală rară este cauza.

Vasculita, boala autoimună a actorului Ashton Kutcher

Ashton Kutcher vasculită

„Dintre toate lucrurile cu care cred că reumatologii trebuie să se confrunte, vasculita poate fi atât cea mai greu de tratat, cât și, uneori, cea mai dificilă pentru a pune un diagnostic”, a declarat Dr. David Goddard, reumatolog și profesor clinic de medicină la Facultatea de Medicină Grossman a Universității din New York.

Ashton Kutcher și-a dezvăluit diagnosticul într-un episod al emisiunii „Running Wild with Bear Grylls: The Challenge”.

„În urmă cu doi ani, am avut această formă ciudată și super rară de vasculită care, parcă, mi-a distrus vederea. Mi-a făcut praf auzul. Mi-a distrus, de fapt, tot echilibrul”, i-a spus Kutcher lui Grylls.

Citeste si: Ce este hepatita acută severă care afectează copiii. Ministerul Sănătății confirmă primul caz la un copil din România

A avut nevoie de aproximativ un an pentru a-și reveni, a spus el, adăugând că se simte „norocos că este în viață”.

Există aproape 20 de tipuri de vasculită, potrivit Vasculitis Foundation, o organizație non-profit. Diferitele forme sunt identificate în funcție de mărimea vasului de sânge pe care îl afectează, de la capilare până la aortă, artera principală care transportă sângele de la inimă către restul corpului.

Ashton Kutcher nu a declarat, până acum, ce tip de vasculită are.

Care sunt simptomele vasculitei

Simptomele vasculitei variază în funcție de partea corpului pe care o afectează. Deoarece vasculita poate ataca orice vas de sânge, cazul fiecărui pacient va arăta diferit, a declarat Dr. Anisha Dua, profesor asociat de medicină în reumatologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

„Există anumite cazuri care vor avea o predilecție mai mare pentru rinichi sau pentru plămâni sau pentru structurile din ureche”, a spus dr. Dua, care este, de asemenea, director al Centrului de Vasculită al Universității Northwestern. „Orice organ aflat în aval de acel vas de sânge poate fi afectat și, bineînțeles, vasele de sânge sunt peste tot în corpul tău”, a continuat aceasta.

Citeste si: Verdict tragic pentru celebra cântăreață Celine Dion! Ce i-au descoperit medicii și care este starea ei de sănătate actuală

Nu este clar ce cauzează vasculita sau exacerbările acesteia. Dr. Dua a spus că, uneori, o boală sau un eveniment stresant „declanșează într-un fel această întreagă cascadă de evenimente”.

Printre simptomele care pun viața în pericol și pe care le prezintă vasculita se numără următoarele:

  • insuficiența renală
  • anevrismele și accidentele vasculare cerebrale
  • sângerarea în plămâni.

Statisticile privind ratele de mortalitate ale acestei afecțiuni sunt puține, dar reumatologii au declarat că ratele de supraviețuire au crescut datorită progreselor în ceea ce privește capacitățile de diagnosticare și opțiunile de tratament.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Doctrina Bisericii Scientologice. Are o mulțime de adepți la Hollywood, printre care și Tom Cruise

Poliţist bătut în Cluj: Colegii agentului au tras focuri de armă

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Doliu în lumea hollywood-ului! A murit starul „Grease”, Olivia Newton-John. Boala incurabilă pe care o avea a doborât-o

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies