Ce efecte NEGATIVE ar avea monogamia

Cercetatorii de la Universitatea din Lausanne au ajuns la concluzia ca, dupa cateva generatii de monogamie fortata, capacitatea de invatare ar putea sa aiba de suferit.

Descoperirea publicata miercuri nu este o scuza pentru barbatii care s-au indepartat de partenerele lor, ci, mai degraba un indiciu despre evolutia inteligentei, relateaza The New York Times. Studiul a fost realizat de Brian Hollis si Tadeusz J. Kawecki, biologi la Universitatea din Lausanne, in Elvetia. Cei doi au analizat o specie de muste numita Drosophila melanogaster, cunoscuta si drept musculita de otet, care are, in mod normal, un stil de viata poligam.

Pentru a-si gasi o partenera pentru imperechere, de multe ori, masculul se lupta cu alte exemplare, pentru intaietate, dupa care isi alege perechea. "Masculii genereaza o serie de sunete specifice folosindu-si aripile, un fel de cantec de imperechere", spune dr. Hollis. Femelele virgine cedeaza, de obicei, cantecelor, insa cele care s-au imperecheat de curand sunt mai predispuse sa refuze avansurile masculilor. "Daca nu sunt interesate, ii lovesc [pe masculi] cu picioarele din spate", adauga Hollis. Dupa cateva zile, totusi, femelele pot alege sa se imperecheze din nou.Acum sapte ani, pe cand studia in ce fel competitia modeleaza evolutia adultilor, la Universitatea Florida, Brian Hollis a inceput sa creasca doua grupuri de muste, unul obisnuit, poligam si al doilea monogam, fortat. in 2011, cand s-a mutat la Universitatea din Lausanne l-a intalnit pe Tadeusz Kawecki, un expert in invatare. Cei doi oameni de stiinta s-au intrebat daca obiceiurile de imperechere diferite, impuse de Hollis, au afectat in vreun fel abilitatile mustelor. Pentru a stabili acest lucru, s-au hotarat sa supuna insectele la un test de invatare, care consta in recunoasterea unui miros. Astfel, cercetatorii au pus bucati de parafina in tuburile in care erau tinute mustele si, dupa 30 de secunde, le-au agitat violent. Dupa ce au repetat aceasta etapa de mai multe ori, insectele ar fi trebuit sa invete mirosul parafinei si sa il identifice drept o amenintare.

Experimentul sugereaza ca efortul de a-si gasi un partener favorizeaza evolutia abilitatilor lor. invatarea are inca multe mistere pentru oamenii de stiinta. Un animal inteligent poate invata sa gaseasca mai multa hrana, sau sa se fereasca mai eficient de pradatori. insa daca procesul ar fi atat de simplu, atunci toate animalele ar fi la fel de inteligente ca si oamenii si, totusi, nu sunt, pentru ca invatarea presupune anumite costuri. Dr. Kawecki spune ca mustele crescute si obisnuite sa invete, au o durata de viata mai mica si pierd competitia pentru hrana in fata celorlalte exemplare. Chiar si atunci cand nu sunt amenintare cu infometarea, mustele fortate sa invete au o viata cu 15% mai scurta decat media. ( sursa Mediafax )

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate