Când începe campania de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani? Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

,

Valeriu Gheorghiță a anunțat că România se pregătește de imunizarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Când începe campania de vaccinare?


In articol:

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că  autorizarea vaccinării anti-COVID a copiilor de 5-11 ani este așteptată.

Citeste si: Primele restricții pentru nevaccinați. Ce măsuri se iau în Europa

Când începe campania de vaccinare pentru copii?

Valeriu Gheorghiță a declarat că România a început pregătirile pentru demararea campaniei de imunizare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a dezvăluit că o decizie a Agenției Europene de Medicamente (EMA) este așteptată pe 25 noiembrie.

„Am spus săptămâna trecută că se așteaptă decizia Agenției Europene a Medicamentului la jumătatea lunii decembrie, însă ultimul calendar practic devansează acest termen și se așteaptă ca la jumătatea – a doua parte a lunii noiembrie să avem această actualizare. Foarte probabil pe data de 25 noiembrie vom avea opinia EMA. Iar pentru vaccinul Moderna care a propus documentația pentru evaluare la EMA se așteaptă ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citeste si: Când se termină valul 4 de coronavirus în România? Numărul de infectări cu Covid-19 este în scădere

Doza administrată copiilor de 5-11 ani va fi însă mai mică – 10 micrograme, față de 30 de micrograme, doză utilizată pentru cei cu vârsta de peste 12 ani.

Prin urmare, debutul efectiv al vaccinării depinde de primirea acestor doze reduse de vaccin Pfizer.

„Concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu este confirmat pentru nicio țară europeană. Este posibil să fie în decembrie sau, mai puțin probabil, în ianuarie 2022.

E foarte important să avem dozele specifice. Vorbim de flacoane diferite, flacoane multidoză, cu 10 doze, iar doza și de circa 10 micrograme, o treime din doza pentru adulți.

Eficacitatea este de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice”,  a precizat Valeriu Gheorghiță. 

În așteptarea deciziei EMA, și România a început pregătirile organizatorice pentru a putea vaccina această populație.

„Am demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare. La acest moment, centralizăm solicitările din fiecare județ de înființare a unor centre de vaccinare în unitățile sanitare cu paturi sau ambulatorii care au secții sau compartimente de pediatrie.

În centrele de vaccinare unde există vaccin Pfizer pentru persoanele de peste 12 ani vom organiza un cabinet de vaccinare în cadrul centrului destinat pentru grupa de vârstă 5-11 ani”, a explicat președintele CNCAV.

Mai mult, se vor face modificări în platforma informatică pentru ca minorii să poată fi programați la vaccinare de pe un cont de adult, similar procedurii de la grupa 12-17 ani.

Vaccinul Pfizer, eficacitate de peste 90% la copiii de 5-11 ani

Pfizer a anunțat că vaccinul său are o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului pentru copiii între 5 şi 11 ani, după ce specialitii au făcut un studiu la care au participat 2.268 de copii.

De asemenea, Moderna a anunțat că serul a generat un răspuns imunitar puternic şi că a fost în general bine tolerat la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani.

În acest context, producătorul american de medicamente a solicitat marți, 9 noiembrie, autorizarea la nivelul Uniunii Europene a vaccinului său anti-COVID pentru această grupă de vârstă.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Târgul de Crăciun București 2021, reguli de acces. Doar aceste persoane vor putea participa la eveniment

Director medical al Spitalului Colentina anunță un număr mare de cadre medicale infectate: Nu aş descrie situaţia ca fiind una rea, era aşteptată

Veste bună pentru pensionari, îi aşteaptă o nouă majorare. Anunţul făcut de Lia Olguţa Vasilescu

Premieră în România! Un județ a reușit să scape de valul patru de COVID-19! Care este zona care a intrat în scenariul verde

Ce se întâmplă cu certificatul verde în România: Va fi impus prin lege: “Sunt măsuri mult mai dure ”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies