Calendar ortodox 3 decembrie 2020: Sarbatoare mare, cu dezlegare la peste, pentru crestini in Postul Craciunului! Iata ce Sfanti sunt sarbatoriti astazi!

,
calendar ortodox 3 decembrie
Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc astazi, 3 decembrie pe Sfintul Gheorghe de la Cernica si pe Sfantul Sofonie.

Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi, 3 decembrie, pe Sfantul Gheorghe de la Cernica si Caldarusani si Sfantul Prooroc Sofonie.


In articol:

Creștinii ortodocși sărbătoresc un moment important, astăzi, 3 decembrie, în timpul Postului Crăciunului. Potrivit calendarului ortodox, este o mare sărbătoare, cu dezlegare la pește pentru cei care postesc. Doi sfinți importanți sunt celebrați în această zi, Sfantul Gheorghe de la Cernica si Caldarusani si Sfantul Prooroc Sofonie.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani

Despre Sfantul Gheorghe de la Cernica se stie faptul ca s-a nascut in anul 1730, intr-o familie din Salistea Sibiului. La varsta de 19 ani ajunge in Tara Romaneasca si intra in slujba mitropolitului grec Rosca, arhiereu aflat in Bucuresti. In anul 1750 ajunge impreuna cu acest arhiereu la Athos.

Sfantul Gheorghe de la Cernica si Caldarusani
Sfantul Gheorghe de la Cernica si Caldarusani este praznuit pe 3 decembrie.

Sfantul Gheorghe ajunge mai intai ucenic al renumitului parinte carturar Paisie Velicicovschi, staret pe atunci al Manastirii Vatoped. In anul 1763 il insoteste pe marele staret in Moldova, la Manastirea Dragomirna, iar din anul 1775 - din pricina ocupatiei austriece instaurata asupra Bucovinei - se muta impreuna cu parintele sau duhovnicesc si cu alti monahi la Manastirea Secu.

Dupa o alta perioada de 4 ani petrecuta la Muntele Athos, Sfantul Gheorghe revine in Moldova, la Secu si la Neamt, ulterior ajunge in Tara Romaneasca, cu gandul de a se reveni la Athos. Este convins insa de catre Mitropolitul Tarii Romanesti, Grigorie al II-lea, sa mearga la schitul Cernica, unde va organiza o manastire aleasa, dupa tipicul celor de la Muntelui Athos. Peste cativa ani devine si staret al manastirii Caldarusani, conducandu-le pe amandoua din aprilie 1794 si pana la moartea sa, in decembrie 1806.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat in anul 2005 propunerile Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei privind canonizarea Cuviosului Staret Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica si Caldarusani (avand ca zi de praznuire pe 3 decembrie).

Astazi, 3 decembrie, Biserica ortodoxa romana a incuviintat sa fie zi de dezlegare la peste pentru toti credinciosii crestin-ortodocsi care au ales sa posteasca in aceasta perioada a Postului Craciunului.

Sfantul Sofonie

Despre Sfantul Sofonie, Biserica crestin-ortodoxa a consemnat faptul ca provenea din muntele Savarata, din vremea neamului lui Simeon; stramosii sai au fost Amoria si Ezechia. El a propovaduit despre daramarea si pustiirea Ierusalimului, despre imprastierea iudeilor, despre venirea lui Hristos si despre intoarcerea neamurilor catre Hristos.

Sfantul Sofonie
Sfantul Prooroc Sofonie este sarbatorit pe data de 3 decembrie.

Sfântul Sofonie era din muntele Savarata, din seminţia lui Simeon; tatăl său se chema Husia, unchiul său Godolia, iar strămoşii săi au fost Amoria şi Ezechia. Acesta a fost văzător cu Duhul şi cunoscător al tainelor lui Dumnezeu (precum explica si numele acestuia). El a proorocit despre dărâmarea şi pustiirea Ierusalimului, despre împrăştierea iudeilor şi despre venirea lui Hristos, iar după aceea, despre întoarcerea neamurilor către Hristos; apoi a murit şi a fost îngropat în casa sa, aşteptând învierea cea de obşte a tuturor. Sfântul Sofonie avea chipul asemenea cu al Sfântului Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu, având barbă mică şi era rotund la faţă.

Citeste si: Postul Crăciunului 2020. 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci până pe 24 decembrie

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Postul Crăciunului 2020. 5 lucruri pe care nu trebuie să le faci până pe 24 decembrie

Claudiu Năsui prezintă o situație HALUCINANTĂ: Efectiv și-au bătut joc!

Ce înălțime are Culiță Sterp? Este cel mai înalt concurent de la Survivor România și îl depășește chiar și pe președintele Klaus Iohannis

Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020

Cand pica Pastele ortodox si cel catolic in 2021

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies