Calendar Ortodox, 21 octombrie 2021. Este sărbătoare cu cruce neagră joi

,
sarbatoare 21 octombrie 2021 calendar crestin ortodox

Pe 21 octombrie sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox Sfinții Mărturisitori Ardeleni

[Sursa foto: captura youtube]

Pe 21 octombrie 2021 este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Iată ce sfinți sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă Română.


In articol:

În luna octombrie, în calendarul creștin ortodox sunt mai multe sărbători cu cruce neagră, iar una dintre ele este pe data de 21 octombrie. În această zi, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Cine au fost și de ce sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox?

Calendar creștin ortodox, 21 octombrie 2021. Ce sărbătoare este joi?

În calendarul creștin ortodox, pe data de 21 octombrie se face pomenirea Sfinților Mărturisitori Ardeleni. Mai exact este vorba despre cinci sfinți: Visarion Sarai, Sofronie, Oprea Miclaus, Ioan din Gales și Moise Macinic din Sibiel. Primii trei au fost canonizați în anul 1955, iar ultimii doi în anul 1992. 

Cine au fost Sfinții Mărturisitori Ardeleni? Cei cinci sfinți și-au dovedit de mai multe ori credința în Dumnezeu și au luptat pentru a nu fi impusă confesiunea Greco-catolică.

Visarion Sarai este unul dintre cei cinci Sfinți Mărturisitori Ardeleni. Acesta s-a născut în anul 1714, iar în anul 1738 a decis să se călugărească la Mănăstirea Sfântul Sava. Visarion Sarai a luptat pentru apărarea credinței, astfel că pe 26 aprilie 1744, acesta a fost arestat. Visarion Sarai a fost supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări, iar ulterior s-a decis ca acesta să fie trimis la închisoarea din Deva.

Ulterior, acesta a fost mutat de mai multe ori în închisorile din Timișoara, Osieck, Raab și Kufstein. Visarion Sarai, prăznuit pe 21 octombrie, a murit în închisoarea din Kufstein.

sarbatoare 21 octombrie 2021 calendar crestin ortodox

Pe 21 octombrie este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul crestin ortodox

[Sursa foto: captura youtube]

Citeste si: Când începe postul Craciunului in 2021 și cât ține acesta

Despre Sofronie de la Cioara se știe că inițial a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, acesta a decis să se călugărească la Mănăstirea Cozia.

Sofronie de la Cioara este cel care a condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj, având în vedere că se dorea dezbinarea Bisericii Ortodoxe Române. Tot Sofronie de la Cioara a fost cel care a convocat un Sinod în 1760, acesta cerând să fie ales un episcop ortodox, să fie restituite bisericile și să fie eliberați cei care au fost închiși din cauza credinței, conform crestinortodox.ro.

Oprea Miclaus și-a demonstrat devotamentul față de credința în Dumnezeu în momentul în care a mers de mai multe ori la Viena pentru a vorbi despre dorințele românilor.

La acel moment, românii își doreau un episcop ortodox și libertatea credinței ortodoxe. Pentru că a luptat pentru credință, Oprea Miclaus a fost arestat, iar în cele din urmă a murit în închisoarea de la Custeni.

Ioan din Gales s-a alăturat și el mișcării de apărare a Ortodoxiei și a fost cel care i-a înmânat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care să îl adreseze Curții din Viena. El a fost cel care a strâns semnături din partea credincioșilor, dorind astfel să demonstreze că dorința poporului era să existe o libertate pentru credința ortodoxă. Ioan din Gales a murit după anul 1780.

Moise Macinic a luptat împotriva uniatiei, motiv pentru care a fost închis la Sibiu pentru o perioadă de 17 luni. Ulterior, Moise Macinic s-a retras în Banat, acolo unde l-a întâlnit pe Oprea Miclaus. Atunci a decis să îl însoțească pe acesta din urmă la Viena, faptă pentru care a fost din nou arestat. Moise Macinic a murit în închisoarea din Kufstein. 

sarbatoare 21 octombrie 2021 calendar crestin ortodox

Visarion Sarai, Sofronie, Oprea Miclaus, Ioan din Gales și Moise Macinic din Sibiel sunt Sfinții Mărturisitori Ardeleni

[Sursa foto: captura youtube]

Citeste si: ACATISTUL Sfântului Ciprian pentru dezlegarea farmecelor. Cum se citește corect?

 

Citește-ne pe

Citește și:

CALENDAR creștin ortodox octombrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna octombrie 2021

Jandarmeria face ordine online: Bărbat din Arad, amendat pentru că injurii pe Facebook

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Ce minuni a făcut icoana Maicii Domnului la Sibiu: "Am simţit cum păşeşte printre noi şi lacrimile au curs de la sine"

Când începe anul nou bisericesc 2021? Tradiții și superstiții de care să ții cont în această zi

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies