Calendar ortodox 18 septembrie. Ce sfant sărbătoresc romanii

,

Calendar ortodox. Vineri, 18 septembrie este o zi sfânta pentru romani. Cinstirea Sfantului Eumenie și prăznuirea Icoanei Maicii Domnului, "Vindecătoarea".


In articol:

Credincioșii respecta aceasta zi sfânta și se roagă astăzi pentru sănătate și bunăstare.

Pe 18 septembrie este cinstirea Sfantului Eumenie, episcopul Gortinei, cel care a împărțit averea să toata cu nevoiașii și care s-a călugărit, dar și prăznuirea Icoanei Maicii Domnului "Vindecătoarea", care vindeca cele mai îngrozitoare boli.

Calendar ortodox 18 septembrie  - Sfântul Eumenie și Icoana Maicii Domnului

Sfântul Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei, a trăit în secolul al IV-lea și datorită vieții sale lipsite de păcat, a fost ales episcop al Gortinei.

Se spune că acesta era cuprins de o lumină greu de ascuns, datorată harului său. Sfântul a lăsat tot ce avea și a făcut voia Domnului. El a considerat o povară prea mare bogăția pe care o avea și a decis să împartă totul săracilor, care chiar au nevoie de averea lui. În plus, a considerat de cuviință să meargă către Domnul fără nicio avuție, ci doar cu sufletul curat, plin de credință și speranță.

Se spune despre el că era ajutorul celor mai săraci oameni ai vremii, părintele copiilor, vindecătorul bolnavilor și făcător de minuni, pe care toată lumea îl cunoștea.

În Tebaida, la o vreme de mare secetă, a adus ploaie prin rugăciune, a îmblânzit un șarpe veninos, a scos afară demoni din oameni chinuiți de răutatea Diavolului și a vindecat o mulțime de bolnavi.

A trăit în sfințenie și a sfințit și pe alții, nu s-a abătut de la Cuvântul Domnului și a transmis mai departe învățăturile sale, către oameni de toate vârstele, de la copii, până la bătrâni.

A trecut la cele veșnice în Tebaida. Moaștele sale au ajuns în Grecia, la Raxos, locul său de naștere.

Sfantul Eumenie
Sfantul Eumenie, cinstit pe 18 septembrie

Troparul Sf Eumenie

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Eumenie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.”

Icoana Maicii Domnului „Vindecătoarea”

Icoana Maicii Domnului „Vindecătoarea” („Țelitelnița”), sărbătorită tot la 18 septembrie, s-a aflat în Biserica Tilkan din regiunea Kartli, Georgia. Aceasta a fost zugrăvită pe vremea Sfintei Nina, cea întocmai cu Apostolii, și luminătoarea Georgiei (14 ianuarie). O copie a acestei icoane se găsește la Mănăstirea Alexeev din Moscova și încă din secolul VIII se spune că aici au avut loc minuni nemaintâlnite. Oameni grav bolnavi au fost vindecați și puși pe picioare și demoni au fost alungați din sufletele lor.

icoana maicii domnului
Icoana Maicii Domnului "Vindecatoarea"

Citeste si: Rugăciune făcătoare de minuni. De câte ori să o rostești pe zi

Citeste si: Rugăciune de ajutor. Rugă către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, la vreme de necaz şi de întristare

 

 

Citește și:

Curs valutar BNR vineri, 18 septembrie 2020. Euro a atins un nou maxim istoric. Cât a ajuns să coste la casele de schimb valutar?

Gabriel Oprea candidează independent la parlamentare

Live Stream Online "Bravo, ai stil! Celebrities" - Ediția de joi, 17 septembrie - VIDEO

"George cu alta fata in casa nu va mai fi"! Urmareste Puterea dragostei joi, 18 septembrie, pe Kanal D, de la 11:00 si 17:00

Pelerinaj cu 500 de persoane in Capitala, de Sf. Dumitrie cel Nou. Gabriela Firea a aprobat protocolul


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies