Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce mare Sfant este praznuit astazi, in Duminica Mironositelor!

,

Potrivit Calendarului crestin-ortodox, in data de 16 mai 2021, Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi, in duminica mironositelor pe Sfantul Teodor cel Sfintit.


In articol:

In fiecare an, la data de 16 mai, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Teodor cel Sfintit, alaturi de Sfintii Cuviosi Sila, Paisie si Natan de la Sihastria Putnei. In acest an se praznuiesc in Duminica a treia dupa Sfintele Pasti, sau Duminica Mironositelor.

Cea de-a treia duminica dupa Pasti este dedicata Sfintelor Mironosite, adica femeilor care nu L-au abandonat pe Iisus Hristos nici dupa ce a fost crucificat, ci au infruntat cu dragoste nemargita si credinta pe toti cei care L-au hulit si i-au adus moartea.

Astfel, Duminica a treia dupa Pasti este inchinata Sfintelor Mironosite, cele care au gasit mormantul lui Iisus gol, dupa Invierea Sa. Dupa Duminica Tomei, care s-a sarbatorit saptamana trecuta, Duminica Mironositelor reprezinta inca o marturisire a Invierii Domnului, ce aduce crestinilor ortodocsi mesajul pe care Ingerul l-a transmis femeilor mironosite, cele care au fost si vor ramane martorele celei mai mari minuni crestine, Invierea lui Hristos din morti.

Cine a fost Sfantul Cuvios Teodor cel Sfintit

Potrivit crestinortodox.ro, Sfantul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. S-a nascut si a crescut ca adept al paganismului in Tebaida de Sus. Cel care avea sa devina Sfantul Cuvios Teodor a decis la varsta de 14 ani sa isi paraseasca familia si sa mearga pe calea monahismului, la manastirea Sfantului Pahomie cel Mare.

Peste ani spiritul crestinismului i-a cuprins si familia, astfel, mama si fratele sau au decis sa se calugareasca. Dupa moartea Sfantului Pahomie cel Mare, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor manastirilor intemeiate de mentorul sau si a inceput sa savarseasca minuni, fiind canonizat dupa trecerea la viata vesnica. Sfantul Teodor cel Sfintit a decedat pe 16 mai 367.

Troparul Sfantului Teodor cel Sfintit

"Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Teodor, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre."

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Calendar Ortodox 15 mai 2021: Sarbatoare mare pentru crestini! Iata ce Sfant este praznuit!

Acuzaţii grave din PNL pentru Nelu Tătaru: Persoană care NU are calitate de membru, pusă preşedinte de filială

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

Calendar ortodox 12 mai 2021: Crestinii sarbatoresc un mare Sfânt român! Iata ce rugaciune se rosteste miercuri pentru pentru sanatate!

Calendar Ortodox 10 mai 2021: Sărbătoare importantă ASTĂZI pentru creștini! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies