Calendar creștin ortodox, 21 ianuarie 2022. Ce sărbătoare e azi! Veste importantă pentru enoriași

,
Sfântul Maxim Mărturisitorul
Sfântul Maxim Mărturisitorul[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Vineri, 21 ianuarie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. E sărbătorit un sfânt care a trăit după Hristos.


In articol:

Vineri, 21 ianuarie 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. Enoriașii primesc astăzi o veste importantă: vineri este zi de post! Astfel, ei trebuie să consume astăzi alimente de post dacă vor să respecte datinile religioase.

Acesta s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă. Încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Maxim Mărturisitorul a luat calea credinței și s-a îndreptat spre o viață monahală.

Calendar creștin ortodox, 21 ianuarie 2022. Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Maxim Mărturisitorul 

Sfântul Maxim Mărturisitorul a început viața monahală la mânăstirea Chrysopolis, informează crestinortodox.ro. Cel mai important lucru pe care Sfântul Maxim Mărturisitorul l-a făcut pentru credința sa în Domnul Iisus Hristos a fost să apere dreapta credință împotriva monotelismului.

Adepții monotelismului susțineau că în Hristos nu a existat decât o singură voință si o singură lucrare: cea dumnezeiască. În perioada în care a trăit Sfântul Maxim Mărturisitorul împărat era Heraclius (610-641), care era preocupat de campania contra perșilor și de ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe II. Heraclius a acceptat să se susțină că în Hristos exista o singură lucrare.

Scopul pentru această decizie era să atragă de partea sa teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria și Palestina. A fi de acord cu această idee însemna, de fapt, să fii de acord cu teoria că natura umană nu persista în Hristos.

Sf Maxim Mărturisitorul

Sf Maxim Mărturisitorul

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 19 ianuarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Cum s-a ferit de ispitele diavolului

Sfântul Maxim Mărturisitorul a condamnat monotelismul, fiind sprijinit în această misiune și de către papa Martin. Atât Sfântul Maxim Mărturisitorul, cât și papa Martin au fost arestați și trimiși in exil.

Papa Martin a murit în urma chinurilor la care a fost supus în temniță, iar Sfântului Maxim i s-au tăiat limba și mâna dreapta. A fost, după exilul din 655 în 662, adus la Constantinopol, unde i s-a aplicat pedeapsa respectivă.

La scurt timp de la pedeapsă, Sfântul Maxim Mărturisitorul a murit, în același an, și a fost îngropat în Mânăstirea "Sfântul Arsenie", mai notează sursa citată.

Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Maxim, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 20 ianuarie 2022. Sfântul Eftimie cel Mare, sărbătorit astăzi! A făcut numeroase minuni!

 

Citește-ne pe

Citește și:

SPECIAL | Povestea Smarandei Brăescu, femeia fantastică a României

Calendar creștin ortodox, 19 ianuarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Cum s-a ferit de ispitele diavolului

Începe nebunia - CDC-ul din SUA declară alertă. OMS se reunește de urgență, din cauza virusului variola maimuței

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin ortodox, 18 ianuarie 2022. "Campionii ortodoxiei", sărbătoriți astăzi! Ce bătălie importantă au dus cei doi sfinți pentru credință

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies