Bucătăria, ca spațiu social, nu doar cameră tehnică de gătit

,

Bucătăria este, în mod tradițional la români, nu doar încăperea tehnică în care se gătește mâncarea, cu rol singular, ci este și un spațiu social.

Tradiția vine din anii comunismului, în care apartamentele mici și familiile numeroase transformau sufrageriile din saloane de primire a oaspeților într-un alt dormitor al casei și atunci viața socială trebuia mutată în altă încăpere. Tot din comunism, când încălzirea apartamentelor de bloc era problematică, căldura aragazului făcea din bucătărie spațiul ideal de petrecere a timpului în familie sau cu prietenii.

Așa se face că bucătăria, la români, are un rol multiplu.

Tot de aceea și mobila de bucătărie   din România are caracteristici aparte. Probabil nu există țară în lume- poate cu excepția celor care au trecut, la fel ca noi, prin comunism și au avut aceleași probleme- în care colțarele de bucătărie  să fie mai populare. Asta și pentru că au o mulțime de avantaje. Dar, până să vorbim în detaliu despre acestea, să constatăm că site-urile și revistele de decorațiuni și de lifestyle din Occident arată că și alte țări încep să descopere bucătăria ca spațiu social.

Și în țările din Vest bucătăria a încetat să fie doar un spațiu care era folosit exclusiv pentru gătit. Astăzi, bucătăria a fost restaurată la locul său prin excelență, ca loc pentru întâlniri familiale și sociale. Indiferent dacă este mică (chicinetă) sau un spațiu mare, complet echipat, aceasta este locul unde se prepară mâncarea, se mănâncă, se savurează și este adesea singurul moment din zi în care o familie se reunește.

Steven Gdula, autorul cărții "Cea mai caldă cameră din casă", explică de ce bucătăria a devenit sufletul caselor americane și povestește experiența familiei sale: În anii 1960, familia Gdula a trecut printr-o criză economică pe care a îndurat-o cumpărându-și mâncarea cu ajutorul celebrelor cupoane de reducere americane. Iar prin decizia părinților săi, nu mai mâncau în sufragerie, ci în bucătărie, un spațiu mai mic, care- în cazul său- i-a obligat poate să mănânce mai înghesuit, dar care pentru scriitor avea o mare însemnătate: "Mesajul pe care mama și tata au încercat să îl transmită a fost că, în ciuda a ceea ce se întâmpla, ne aveam mereu unul pe celălalt".

Așadar, indiferent de țară, de condiție socială, de background, în ziua de azi multe țări consideră bucătăria un spațiu social.

Revenim astfel la colțare bucătărie și la motivele pentru care sunt atât de populare. Un colțar bucătărie oferă mai mult spațiu confortabil în jurul mesei din bucătărie, pentru mai multe persoane.

Mobila de bucătărie de colț este potrivită atât pentru încăperi mici, cât și pentru bucătării spațioase. Mobilierul cu acest aspect ocupă doi pereți adiacenți, ceea ce reprezintă principalul avantaj al mobilierului de colț pentru bucătărie. În plus, există și alte avantaje.

Cel mai mare avantaj pe care îl vei avea cu un colțar bucătărie este că acesta economisește spațiu, ceea ce este extrem de important în apartamentele mici.

Un alt avantaj este că un colțar bucătărie poate fi atât egal pe ambele părți, cât și în formă de L, mai lung pe stânga sau pe dreapta, în funcție de necesitățile tale și de constrângerile spațiului disponibil.

Un colțar bucătărie este ideal pentru zonarea spațiului din bucătăriei. Împărțind suprafața podelei în două sectoare, unul dintre ele poate fi utilizat exclusiv pentru gătit, iar în celălalt pentru a crea ceva de genul livingului, unde vei putea citi confortabil un ziar la o ceașcă de cafea sau te vei putea uita la televizor.

Atunci când aleg un colțar bucătărie pentru o bucătărie mică, mulți apreciază că acest design cu un colțar oferă un număr mare de scaune cu o amprentă relativ mică. Este simplu sa dai un search dupa coltar bucatarie in mediul virtual pentru a gasi ceea ce iti place! Într-adevăr, un colțar bucătărie este capabil să găzduiască fără efort chiar si șase persoane simultan. Este puțin probabil să stai confortabil cu același număr de vizitatori pe scaune separate.

Asta pentru a nu mai vorbi de spațiu de depozitare suplimentar. Multe colțare bucătărie au și o zonă de depozitare sub tapițerie, ceea ce, în bucătăriile mici sau prea încărcate reprezintă o soluție salvatoare. Poți depozita oale, prosoape, veselă și tot ceea ce nu îți mai încape prin dulapuri și sertare.

Și nu te gândi că un colțar bucătărie face curățenia mai dificilă. Din contră! Un colțar bucătărie este foarte practic și util. O astfel de canapea tapițată pentru bucătărie este adesea echipată cu huse detașabile, ușor de demontat și curățate într-o mașină de spălat obișnuită. Această tapițerie nu se va păta ușor și prezintă o rezistență crescută la mirosuri, pete, praf, ceea ce constituie așadar garanția pentru o durată lungă de viață.

Cu atâtea avantaje, nu e de mirare că tot mai multă lume alege să doteze bucătăria cu un colțar.

 

Citește-ne pe
Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Industria 4.0: Un institut caută riscuri de criminalitate cibernetică!

În plină criză mondială, România intră puternic pe piața semiconductorilor: pas crucial făcut de România

Industria 4.0: Un institut caută riscuri de criminalitate cibernetică!

6500 oameni au murit pentru Cupa Mondiala din Qatar! Chiar asa e?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies