ATACUL DIN ALGERIA: MARTURIILE CUTREMURATOARE ale fostilor ostatici din In Amenas

ATACUL DIN ALGERIA: MARTURIILE CUTREMURATOARE ale fostilor ostaticilor din In Amenas

Supravietuitorii atacului de la In Amenas din Algeria au povestit scenele de cosmar pe care le-au trait la complexul de exploatare a gazelor, cu ostatici transformati in bombe vii, ascunsi timp de mai multe ore pentru a incerca sa scape de comando sau executati.

 "Eram afara cand am vazut teroristii venind", a povestit un roman care lucra la complex si care s-a aflat, impreuna cu sute de angajati algerieni si straini, sub amenintarea unui comando apropiat de Al-Qaida, care a preluat controlul asupra instalatiilor.
Potrivit martorilor oculari, atacatorii erau puternic inarmati, cu lansatoare de rachete si arme kalasnikov.

"Au inceput sa traga asupra fortelor de securitate", apoi "au intrat si au inceput sa ia ostatici"."M-am baricadat cu un alt coleg in birou, blocand usa cu un obiect de mobilier", a explicat fostul ostatic.

Unii s-au refugiat in tavanul fals, altii s-au ascuns sub pat, ca francezul Alexandre Berceaux. "Am ramas ascuns timp de aproape 40 de ore in camera mea. Am stat sub pat. Am pus scanduri cam peste tot, in caz de nevoie. Aveam putina mancare, ceva de baut, nu stiam cat timp va dura", a povestit el.

Dar atacatorii erau in mod vizibil dispusi sa faca totul pentru a gasi strainii care incercau sa se ascunda, asa cum a povestit un angajat algerian care a reusit sa scape.

Au luat un britanic si, indreptand arma impotriva lui, "l-au amenintat pana cand acesta si-a chemat prietenii, in engleza, spunandu-le: iesiti, iesiti, nu va vor ucide. Cautau americani", a povestit acest supravietuitor. "Dupa cateva minute, l-au ucis".
Strainii au fost vizati sistematic.

"Teroristii ne-au spus: nu aveti nimic de-a face in aceasta poveste, sunteti algerieni si musulmani. Va vom elibera", a explica pentru AFP Iba El Haza, un sofer algerian angajat la complex.
Afirmatiile lor au fost coroborate cu cele ale unui alt angajat algerian pentru Mail on Sunday: Au mers intr-o cladire, "au adunat expatii, i-au pus sa faca un cerc si le-au prins explozibili in jurul gatului".

"Noi ceilalti, algerieni, am fost regrupati separat si am fost tratati cu bunavointa. Ne-au spus ca nu vom fi ucisi pentru ca suntem musulmani si ca ei nu cauta decat crestini", a povestit el. ( sursa Mediafax )

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies