Aşa bunătăţi, rar vedeţi!

Vă promiteam ieri cea mai straşnică mămăligă pe care aţi văzut-o vreodată, dar şi o tocană de ied, aşa cum numai prin părţile Ardealului se face!

La poalele Pietrei Craivii, oamenii trăiesc, de când se ştiu, de pe urma creşterii animalelor, dar şi a vânătorii. Din când în când, se-adună să închine un pahar, cinstind, parcă, belşugul de care au parte! În tot acest timp, la câţiva paşi, se aprind focuri aprige, cu flăcări gata-gata să-ncinga bucăţele. Când toate sunt pregătite, ceaunul merge la foc. Când ceapă căpăta culoarea aurie, înseamnă că-i gata călită, pregătită să primească bucăţile zdravene de carne, într-o îmbrăţişare de arome cum nu s-a pomenit! Prin partea locului, vinul se fierbe cu scorţişoară, dar şi-un pic de piper. Aşa, pe gustul bărbaţilor! Şi carnea primeşte un pumn de ardei măcinat...din acela iute, să-ţi zgandare simţurile! Deşi mai rar, tradiţia îi adună şi-acum pe oameni în jurul focului, la o poveste, un cântec şi-un pahar. Creşterea animalelor şi vânătoarea au fost principalele preocupări ale oamenilor din tată-n fiu. Viaţa grea, de la munte, i-a învăţat şi să-şi procure singuri strachina de zeamă sau pită de mălai.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Setari de confidentialitate