Sari la conținut

Uite cum iti poti afla ursitul in noaptea de Sfantul Andrei!

Uite cum iti poti afla ursitul in noaptea de Sfantul Andrei!

Pe 30 noiembrie, crestin ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Apostol Andrei. Sfantul Andrei impreuna cu fratele sau, Petru, au fost printre primii ucenici ai lui Isus Hristos.

Se spune ca in noaptea dintre 29 spre 30 noiembrie lumea spritelor se intrepatrunde cu lumea celor vii. La sate exista superstitia potrivit careia strigoii ies din morminte si ataca oamenii. Pentru a fi alungate spiritele rele, in gospodarii sunt atarnate capatani cu usturoi, iar clanta usii, ferestrele sau diverse obiecte, cum ar fi cutite, topoare sunt unse cu usturoi ca nu cumva sa se intample lucruri necurate.

Noaptea din 29 noiembrie, adica in ajun de Sfantul Andrei, este prielnica practicilor magice. Tinerele nemaritate isi pot afla ursitul prin diverse ritualuri, in functie de zona.

Fetele din Bucovina isi puneau sub perna 41 boabe de grau, iar culcare il rugau pe Sfantul Andrei sa le arate in vis ursitul.

In alte regiuni, tinerele fete isi fac o turta foarte sarata pe care o mananca inainte de culcare. Tratidia spune ca barbatul din vis care le va aduce apa pentru a-si potoli setea este viitorul sot.

Un alt obicei meninit pentru aflarea ursitului este ca fetele sa toarne 9 cesti cu apa intr-o oala, in seara de 29 noiembrie si sa o lase pana a doua zi. Dimineata masoara din nou cestile de apa. Daca ramane apa in oala, vor avea noroc. Daca ultima ceasca nu se umple complet inseamna ca nu se vor marita in anul care urmeaza si nici nu vor avea noroc.

Pentru a afla daca anul care vine va fi unul roditor, gospodarii puneau grau intr-un ghiveci. In functie de cat de repede si cat de des va rasiri graul, asa de rodnic si de bun va fi anul care urmeaza. viewscnt
stirilekanald.ro
realitatea.net