Sari la conținut

Painea cu cartofi, un deliciu culinar. Uite cum se prepara VIDEO

Painea cu cartofi, un deliciu culinar. Uite cum se prepara VIDEO

"Cartoful este a doua paine a tarii" spunea cineva odata. Ardeleanul face, insa si mai bine legatura dintre paine si cartof. De secole, in Ardeal, painea si cartoful se impletesc intr-o coptura traditionala, satioasa si peste masura de gustoasa.

O paine dulceaga, cu gust bogat, pe care mai-mai ca am fost gata s-o confundam cu un cozonac. Painea cu cartofi este considerata o bogatie a traditiei romanesti din Ardeal. In alte timpuri avea doar rolul practic de a hrani pe cei multi. Era preferata de taranii ardeleni si pentru ca se putea pastra mult timp fara sa se usuce. Invelita intr-o panza si pusa la loc intunecos, ramanea proaspata si buna timp de saptamani intregi.

Cum se face?
Aduni de prin camara cele trebuincioase: faina din belsug, un praf de sare, doi stropi de ulei, un dram de drojdie de bere si, bineinteles, cativa cartofi curati, spalati, buni de pus la fiert in coaja. Si o pereche de maini pricepute! Painea asta e mai pretentioasa, mai greu de facut, dar si mult mai buna si mai satioasa. Deci merita! E buna si aleasa, parca citesti istoria, felie cu felie, gusti din traditia Ardealului. Si tot ai mai manca! viewscnt
stirilekanald.ro
realitatea.net